Home » Blog » Zero-based budget

Zero-based budget

Een leuk voorbeeld over het omgaan met geld is een loonsverhoging. Als je weleens loonverhoging heb gehad heb je dat extra geld waarschijnlijk niet overgehouden aan het einde van de maand. Je merkt er uiteindelijk niks van.

Het idee hierachter is Parkinsons Law, die stelt namelijk dat de mens benut wat er beschikbaar is. 

 

Ik ben een enorm fan van Profit first en zero based budgeting!

 

Zero based budgeting is een eenvoudig concept, elke eurocent die binnenkomt, geef je op papier al uit. Je geeft het maandelijks uit aan kosten of het wordt spaargeld.

Het doel van een zero-based budget is om inkomsten en de verwachte uitgaven maandelijks in balans te brengen. Als je ervoor zorgt dat je een vast ritme krijgt ga je op die momenten aan de slag met al je geldzaken

Ik kijk niet maandelijks maar wekelijks naar onze inkomsten en uitgaven. Door dit wekelijks ongeveer een uurtje te doen hou je nog meer grip op je inkomsten en uitgaven. 

 

Het creëren en behouden van een budget voor jezelf is heeft veel voordelen en is heel nuttig, maar dit kan lastig zijn als je inkomsten en uitgaven iedere maand anders zijn.

 

Je kunt met dit systeem werken aan je financiële doelen en je spaarpot(ten) gevuld krijgen en houden.

 

Het werkt als volgt.

Voor elke euro die er binnenkomt, bepaal je waar het heen moet. Ga je er boodschappen van doen, shoppen, een rekening mee betalen óf vul je je spaarrekeningen aan? Uitgaven kunnen iedere maand verschillen, dan moet je iedere maand opnieuw weer je budget bepalen. 

 

Na het lezen van het boek profit first begon ik met het implementeren.

 

Zodra je salaris binnenkomt, begin je met het maken van een overzicht. Dat doe je door je salaris in specifieke 'potjes' te verdelen. Wij hebben voor ieder potje een aparte bankrekening , bij diverse banken kun je kosteloos meerdere rekeningen openen.

Handig om te beginnen met je maandelijkse vaste lasten en boodschappen budget. Het bedrag wat je na het onderverdelen van de vaste lasten overhoudt, verdeel je weer onder andere categorieën, zoals bijvoorbeeld kinderen, fun, vakantie, huisdieren en reserveringen. Dit kun je door met percentages te werken of vaste bedragen per maand.

Ik heb 9 rekeningen geopend bij verschillende banken, een inkomstenrekening waar ons salaris op binnenkomt. Verder een vaste lasten rekening en een boodschappen rekening. Dit zijn alle drie betaalrekeningen.

De verschillende spaarrekeningen van ons zijn voor de kinderen, winkelen, fun, vakantie, huisdieren en reserveringen.

 

Als je ervoor zorgt dat een deel van je geld uit het zicht is zul je daar minder snel aankomen. Daarom hebben wij een aantal spaarrekeningen bij een andere bank, als je daar een deel van je reserves neerzet zie je ze niet elke keer als je je bank omgeving opent.

 

Probeer je budget eerlijk en goed te verdelen en niet van de spaarpotjes onderling te 'snoepen', als het niet op de daarvoor bestemde rekening staat is het er in principe niet!

Als je erachter komt dat er eigenlijk niet genoeg geld in een bepaald potje zit geeft dat je een helder inzicht. Je hebt dan te veel kosten gemaakt, of je percentage voor die kosten is te laag. In dat geval moet je gaan schrappen of besparen.

Het kan even duren voordat je budget helemaal in evenwicht is.

 

Je wordt heel innovatief en stelt jezelf steeds vaker de vraag: moet ik dit geld wel besteden?

 

Hoe langer je met deze methode werkt. hoe meer je zult begrijpen waar en hoe je je geld uitgeeft.

Je ziet waar je wekelijks je geld aan uitgeeft en waarom je misschien je financiële doelen niet haalt.

Heel veel mensen zijn verrast als ze zien hoeveel geld ze maandelijks aan boodschappen en 'kleine' uitgaven (koffie, lunch onderweg) uitgeven.

 

 

Met dit systeem heb je weer grip op je boekhouding en weet je exact wat de inkomsten en uitgaven zijn!

Ik ga een vaste dag in de week een ochtendje zitten en bekijk wat er die voorgaande week is binnengekomen en is uitgegaan. Hierdoor hou ik grip op de inkomsten en uitgaven. 

Dit systeem werkt voor mij privé super fijn! Het geeft inzicht en financiële rust

 

I LOVE MONEY BECAUSE I LOVE MYSELF!

 

Ik pas iedere week het stoplicht systeem toe!

 

Je schrijft al je inkomsten en uitgaven van de afgelopen week op of je pakt er een uitgeprint rekeningafschrift bij, vervolgens kleur je al je uitgaven groen, oranje of rood.

Groen = nodige kosten waarop je niet op kan besparen, zoals je vaste lasten
Oranje = kosten die misschien niet helemaal nodig waren, of waarop je waarschijnlijk volgende keer kan besparen
Rood =  onzin aankopen, waarom heb je hier geld aan uitgegeven?!

 

Iedere week bekijk ik welke inkomsten en uitgaven we hebben gehad en welke oranje en rode uitgaven eigenlijk onzin aankopen waren. Dan bedenk ik me waarom we die hebben gedaan. Dit is heel confronterend maar het geeft mij inzicht, een gezonde money mindset, en ligt aan het begin van een gezonde relatie met geld.

 

Je money mindset is een 'skill' en een 'skill' kun je leren en verbeteren.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.