Home » Blog » Zelf wasmiddel maken

Zelf wasmiddel maken

Na mijn vorige blog kreeg ik regelmatig de vraag over het zelf maken van wasmiddel. 

Zelf wasmiddel maken en je was wassen met je eigengemaakte vloeibaar wasmiddel met alleen natuurlijke ingrediënten is beter voor je kleding, je huid, het milieu en voor je portemonnee! 

Voor 5 liter ben je nog geen €1,00 aan ingrediënten kwijt.

 

Bij mijn zoektocht naar ecologisch verantwoorde wasmiddelen kwam ik diverse recepten om zelf wasmiddelen te maken.

 

Dit is mijn favoriete recept voor vloeibaar wasmiddel met Marseillezeep.

Zelf wasmiddel maken gaat heel goed met marseillezeep, castillezeep of aleppozeep.

Dit  zijn een natuurlijke zepen en bevatten geen kleurstoffen en conserverings- middelen.

Marseillezeep is te koop bij veel natuurwinkels en online. Ik koop de Marseillezeep vaak als ik in Frankrijk ben op de lokale markt.

Je kan ook zeepvlokken gebruiken, dan hoef je het blok niet eerst te raspen. Deze zeepvlokken zijn vaak wel iets duurder dan de blokken zeep.

 

Recept voor 5 liter wasmiddel voor de witte was OF 5 liter wasmiddel voor de bonte was.

 65/75 gram geraspte zeep geraspt of vlokken.

40 gram soda (alleen voor de witte was)

5 liter water (kokend)

60 druppels etherische olie (optioneel)

 

Kook 2 liter water. Voeg de geraspte of fijngesneden marseillezeep toe. Roer goed door. En blijf doorroeren tot alle zeep is opgelost.

Voeg nog 3 liter kokend water toe (ik doe dit in een schone emmer).

Als je de variant voor de witte was maakt voor dan nu de soda toe. Soda heeft een lichtblekend effect en is daardoor geschikt voor de witte was. (Let op: hele oude wasmachines hebben soms nog aluminium onderdelen en die wasmachines kunnen niet tegen soda, het tast namelijk de aluminiumonderdelen aan)

 

Wil je etherische olie toevoegen laat dit 1 nacht afkoelen en voeg dan de volgende dag de etherische olie toe. (60 druppels per 5 liter wasmiddel). Zelf gebruik ik nooit etherische olie in het wasmiddel, ik giet het na het afkoelen direct over in de lege wasmiddel flessen.

(Je kunt ook per wasbeurt een 4 druppeltjes etherische olie toevoegen,  zo kun je iedere keer een andere geur gebruiken.)

 

Je zult zien dat na 1 nacht je vloeibare wasmiddel verandert is in een dikke gel achtige massa. Roer alles nog een keer goed door (met een staafmixer of een houten lepel)  zodat eventuele klonten verdwijnen en het wasmiddel weer vloeibaar wordt.

Giet het wasmiddel dan over in lege wasmiddel flessen.

 

Dit zelfgemaakte wasmiddel is geschikt voor alle was op lage en op hoge temperaturen. Een wasbolletje per keer is voldoende om de was stralend schoon te krijgen.

Voor gebruik altijd even goed schudden om eventueel klontjes weer op te lossen.

 

Je kunt ook zelf wasverzachter maken en toevoegen of azijn gebruiken.

Azijn werkt al prima om je was zachter te maken, zorgt het ervoor dat de kleuren van je kleding helder blijven en verwijdert de eventuele zeepresten uit je wasmachine. Gebruik nooit teveel azijn, maximaal 1 koffiekopje. Anders kan de was zurig gaan ruiken.

Wassen maar!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.